Sonkás tészta sütőben

Hozzávalók:

40 dkg tészta (kocka vagy széles metélt), 4 dkg Ráma margarin, 4 dkg liszt, 4-5 dl tej, 20-25 dkg darált sonka, 3 tojás, só, bors, reszelt sajt.

A tésztát sós vízben megfőzzük, s eközben a margarinból, lisztből és a tejből elkészítjük a besamellt. Először a margarinból és a lisztből világos rántást készítünk, majd felöntjük a tejjel és sűrűre főzzük. Az sem baj, ha egy kicsit hígabb lesz, mert a tészta is sokkal szaftosabb marad. Ezután néhány percre hűlni hagyjuk, utána pedig belekeverem a darált sonkát, a tojások sárgáját és megborsozom. A tésztát leszűröm, a sonkás besamellhez adom és a felvert tojásfehérjéket lazán belekeverjük. Egy hőálló edényt kivajazunk, zsemlemorzsával megszórju, és beleöntjük a masszát, majd körülbelül 200 C-os sütőben megsütjük.

Lehet fokozni még belekevert reszelt sajttal, de anélkül is nagyon finom. Nem szabad nagyon kiszárítani, mert a teteje nagyon megsül és ropogós lesz. Akkor finom, ha kicsit puha, krémes állagú, de azért összeáll. A sózással vigyázzunk, mert a sonka sós!